Thursday, October 10, 2013

Friendship..hope until forever


 

One of the most beautiful qualities of true friendship is to understand and to be understood.
Lucius Annaeus Seneca
hey guys! hari ni aku nak cakap pasal friendships, bff,besties dan seangkatan dengannya. first of all, i'm very sorry if my entry is so emotional. mungkin sebab perasaan. aku sebenarnya nak jauhkan entry berkaitan perasaan. reasons?? tak manis dibaca. mungkin. lagipun mesti orang cakap aku poyolah, emosi laa.. dan so on.. today, I just ignore what all of you will say to me because.... i did not know to tell this feeling. it's so... so... hurmmm.. hurt. maybe.


aku memang ramai kawan dan besties. mereka ialah penyeri hidup aku. merekalah yang mampu buat aku ketawa..................... dan dalam masa yang sama sakit. sakit dipinggirkan. sakit ditinggalkan. hurm. emosi bukan?? sekarang aku tahu apa perasaan Leha bila Mirah tak ada. aku tahu kesunyian Leha. aku faham apa yang dia alami. sebab....aku faham segalanya bila Fatin pindah sekolah. 

betullah apa orang kata, bila orang itu pergi baru kita nak hargai. baru kita sedih. hurm.. i admit that my mistakes and i shouldn't repeat the same mistakes again. 

aku ada kawan, rapat. i love both of them although there are many things that they hide from me. ok. aku faham. not everything we can share with other. same goes to me. many secrets they don't know. and i keep it very tight. 

kadang-kala...memang aku terasa dipinggirkan. walaupun mereka cakap "kenapa senyap jer? cuba cakap. bosanlah aku" ...hahaha. aku pun cakaplah "dah kau berdua sibuk berbual" and she replied "ala masuk ajelah " if...if i can do like she did, i will. if i don't shy, if they say about topic that i know if...if...if i just can say PLEASE DON'T LET ME BE ALONE!  

if i can...

but....kalau aku masuk sekaki sekali pun, dia akan cakap pasal bbudak sekolah lama dia orang. yela...same school masa sekolah rendah. mesti banyak cerita. aku?? aku mana ada kawan sekolah rendah dekat Melaka ni. yang aku ada kawan sekolah menengah. kalau pun aku sekolah KL sekarang, siapa jer kawan sekolah rendah aku??? kata besties forever, takkan berpisah sampai bila-bila. HAPAK pun taraklah!!!! angry? YES. i'm! nama jer jumpa dekat fb. tapi semua perengai macam @$%^*&%^* kan dah kena dengan aku. ahhhhh! semua perangai sendiri. hurm. janji budak-budak.

bila dia orang cakap pasal budak-budak sekolah lama.. mesti cakap senyap-senyap depan aku. then bila aku tanya sebab or siapa dia orang cakap...RAHSIA. what a fucking idiot! korang suruh aku bercakap bila aku tanya..korang cakap macam tu. ehhh ..tolonglah tolonglah JANGAN cakap pasal budak sekolah lama bila nak cakap dengan aku. cemburu?? mungkin.


tapi sejujurnya, bila dia orang cakap pasal benda tu, aku nak cerita pasal apa?? pasal apa?? kawan lama aku? hahahha...what a funny topic. ingat aku tak pernah? ehhh...pernahlah! lepas tu dia orang ceritalah pasal reunion , pasal hubungan takkan berpisah and others topic that make me feel hurt. aku tahu, aku tak ada kawan yang macam dia orang. yang masih boleh  berjumpa, bercakap, bercerita. yang aku ada dia orang sahabat yang aku dah anggap SAHABAT DUNIA & AKHIRAT

mungkin terlalu awal...mungkin. tapi aku tahu dia orang baik. dia orang sahabat yang sangat baik. yang banyak menolong. cuma...biasalah manusia. kita hanya manusia. manusia melakukan kesilapan. kadang-kala kita silap percaturan. silap cakap. lalu kesilapan itu menyakitkan hati orang lain mahupun diri sendiri.
 aku bukan seorang pencerita. tapi aku meluahkan segala-galanya melalui penulisan. kerana itu bakat yang aku ada. aku tidaklah sezalim firaun. aku tidak mengharapkan mereka menumpukan perhatian kepada tapi aku harap sangat mereka cuba memahami keadaan aku. keadaan Leha.

To Miss Y,
if u read this entry, please don't cry. biarlah aku sahaja yang menangis. aku tak nak susahkan kau. aku tahu kau banyak lagi masalah. sebab tu aku tak pernah nak cakap benda ni semua pada kau. biarlah aku yang tanggung. aku tak sampai hati tengok kau fikirkan pasal aku. tak sanggup tambah bebanan. walau apapun terjadi, aku akan menjadi pendengar setia kau. penyunting semngat kau. bahu untuk kau menangis.  same goes to my besties.

aku buat entry ni sebab...aku tak mampu luahkan melalui kata-kata. hanya dengan menulis segala-galanya terluah.aku dah tak mampu untuk menahan segala kesakitan jadi aku buat entry bukan sahaja untuk korang semua membaca tapi aku nak korang semua fikir semula, sama ada ada di antara sahabat korang yang korang pinggirkan atau sakiti. mereka ada perasaan. perasaan yang perlu di jaga. takut lama-lama nanti perasaan sakit itu bertukar menjadi dendam. dendam yang akan memusnahkan dirinya sendiri.

biarlah entry ini berakhir disini. cukup setakat ini. 

Walking with a friend in the dark is better than walking alone in the light.

with love,
-SR-

No comments:

Post a Comment