Friday, March 6, 2015

#3Mac2015





ASSALAMUALAIKUM 
orang kampung dan bandau serta pedalaman!



ada ke?

hahaha

baru baru ni (selasa, 3 Mac 2015) result SPM dah keluar dan aku salah seorang daripada calon SPM 2014 yang dapat keputusan. macam mana result aku? hahaha..biasa biasa sangat. hurm. tak adalah hebat. kalau canang satu kampung pun, semua orang gelak. huhuhu

past is past. aku tak adalah feel bad sangat pasal result tu. tak adalah nak rasa macam bunuh diri, overdose, kemurungan etc. doa aku hari hari bukanlah untuk result yang cemerlang terbilang gemilang. eceh wahhh..hahahha. aku cuma mohon keputusan yang terbaik untuk diri aku. i know what i'm good at. benda yang aku suka. benda yang aku nak. semua orang macam tu cuma ada yang masih tak nampak.


since result pun macam hampeh  ok ok jer so tak boleh mohon medic & engineering ( aku pelajar sains tulen) and because of that, i'm so happy ! aku memang tak minat bidang tu semua.diri aku seseorang yang jauh daripada ilmu sains. tapi tak adalh macam menolak ilmu sains tu 100%. aku just kurang minat dalam ilmu penyelidikkan gini.


keputusan rendah ke tinggi... sekarang zaman orang boleh belajar. walaupun bukan straight As sekali pun. bezanya ialah kos apa dan di mana. semua orang ada impian, ada cita cita. jangan kerana kita bukan straight As student, we need to give up.


feel free untuk choose apa yang kau nak BUT base on your resultlah. agaklah mohon medic tapi subjek elektif cikgu pun tak nak mengaku anak murid. for sure, memang tak dapatlah tawarannya. even budak excellent pun susah nak dapat medic. unless parents kau kaya giler, harta 7 keturunan pun tak kurang bolehlah mohon swasta. hahahaha

bercakap tentang masa depan. mestilah macam macam jadi  sincle i'm the eldest in Zakarias'  dengan sanak saudara lagi bla blaa.. kadang tu kusut gak lah kepala. bila semua keluarkan persoalan "sayangnya...tak boleh ambil medic" LOL. aku tak minat sekalipun ada chances untuk aku ambil. what so ever.

semua orang ada bidang yang disukai. bak kata mama

"Cari course yang sesuai dengan siapa diri you & mampu bina kerjaya yang bila buat kerja tu..you rasa kepuasan"

feel free to choose. thats the point.

kalau tak tahu?

hurm....ada certain people yang tak boleh choose bidang apa yang dia minat. ada juga yang result lari daripada landasan. trial SPM result daebak,  bila exam, result asal cukup makan jer. untuk cases macam ni, ada beberapa cadangan ikhlas daripada aku


  • cuba tanya pada diri sendiri apa yang kau nak sangat sangat. apa kelebihan kau. 
  • minta opinions parents. sometime they make good decision. 
  • jumpa kaunselor sekolah
  • pergi karnival Jom Masuk U
apa pilihan masa depan aku? rahsia. hahaha...

Kita dapat keputusan apa pun, kita akan mula daripada 0% lagi bila masuk U

p/s :

  • sorry tak ada gambar dengan kawan kawan sebab semua sibuk berpeluk  dan menangis kecuali aku. hahahha
  • moga kita semua dapat tawaran bidang yang terbaik. amin 
  • TANIAH UNTUK SEMUA YANG BERJAYA DALAM SPM. kepada yang kurang berjaya, we learn something from the past & every ending is the starting

1 comment:

  1. Tahniah! Teruskan positif!

    Singgah sini. Jemput baca my latest entry =)

    http://syahmizaludin.blogspot.com/2015/03/hidup-tak-best-perlu-ke-matikan-diri.html

    ReplyDelete