Thursday, May 12, 2016

Diary of University's Life




seperti yang dijanjikan sebelum ini, bersempena dengan ramai yang akan memasuki alam universiti dan bergelar freshie, aku akan membongkarkan serba sedikit kehidupan uni yang kononnya best belaka. ini adalah mengenai pengalaman aku di UiTM Lendu a.k.a UiTM Alor Gajah dalam jurusan Dip. in Tourism Management selama dua sem (8bulan). ini kisah di uni bukan maktab, matriks e.t.c

 [it will be a long essay that can be print in four A4 papers]



hidup dekat uni tak adalah seindah bersayap macam dalam gambar tu. ada masa kau seronok, ada masa kau sedih. ada masa kau berangin kencang. bagi aku dekat uni, merupakan permulaan kisah hidup yang sebenar, dimana kau jumpa pelbagai jenis manusia, belajar ikat perut, report kena tolak dll. kira basic untuk survive belajar daripada zaman uni. bagi akulah,

orang kata hidup dekat uni, bebas. betul ke? eventually, it is yeahh. well, it is not like 100% bebas, kau still ada peraturan yang perlu dipatuhi atau surat cinta daripada polis bantuan (PB) or uni akan sampai setepek dekat muka kau. memang kau jauh daripada parents, so kalau kau membohong pasal kau tak pergi kelas pun bukan parents kau tahu (TOLONG JANGAN TIRU AKSI INI) kau tak pergi kelas, final tak dapat masuk dewan, padan muka.


dekat uni, bukan macam dekat sekolah, kau duduk jer dalam kelas tu. bila masuk alam uni, kelas kau melata kejap dekat tingkat 3, kadang dekat tingkat 1. memang kau kena ingat di mana kelas kau berada. macam Lendu, ada masa budak dekat KPP3 ada kelas dekat KPP1 atau 2, jenuhlah nak turun naik bukit sebab nak kejar kelas--pengalaman sem 1. heheheh.. kalau tak tahu kelas, tanya orang.

this is bukit tonggek!
how abaout friends??

pandai-pandailah cari. kalau dia tu kau tengok, tak sejiwa janganlah pula kau makin hamun. ramai yang kata nanti juma psiko person. memang ada pun. moga tabah ya. berkawab dekat uni haraplah till forever gituu. sangat penting untuk kau ada kawan. boleh teman kau, ajak lepak, boleh teman study & kawan tu tak semestinya in the same field as you. boleh kembangkan lagi sel-sel neuron dekat otak tu. at least, kau ada life jugalah. 

macam mana nak dapat kawan??

masa minggu orientasi laaaa (untuk part 1) masa orientasi kan berkumpul so masa itu bolehlah berkenalan bagai mak nenek. roommates kau pun kira friends (itu pun kalau kau suka dia la) classmates (korang sekelas sampai grad, tak adanya loncat kelas--minor case if have. setakat ni aku tak tahulah) please please please be nice with your classmates. ada sesetengah yang akan "ala dua tahun setengah aje pon. apalah sangat" HAHAHAHHA... dua tahun setengah that feel like to killing somebody. kau ada 5 sem (itu pu kalau tak ada yang extend or repeat paper/s) dan kau kena menghadap kawan for the whole 4 months for every semester --not actually solid 4 months. but still kau kena hadap telan minum muka dia. nak buat assignments, field works etc. kadang-kadang kau rasa macam tak ada life. harap bersabar banyak-banyak  dalam masa 5 semester macam-macam akan jadi, ada yang drop out, ada yang repeat, gaduh, benci dll. well, everthing for certain reason/s. selain daripada di atas, kau ada kokurikulum (memang wajib join), ada kelab-kelab yang kau boleh join, some events maybe (yup, dekat uni memang ada event. budak part 1 lah yang selalu jadi mangsa WAJIB HADIR) --good luck with that. ala...kau dah besar, tak akan tu pun aku nak ajar. janji pandai bezakan buruk & baik, kan?



meets my fellow classmates with our lovely ustazah

JPAM group A

search for life with my roommate & friend
next?? apa nak cerita lagi??

study??

macam yang cikgu-cikgu sekolah selalu habaq lah dulu. "awak masuk uni, awak survive sendiri. tak ada nak bersuap-suap macam sekarang" #throwback
yup... nampak macma lecturers dah bagi semua, kan? anda silap! kau bacalah slide yang lecturer bagi, tak lengkap sangat pun. sebab tu kena tengok buku teks. kepada yang nak dekan setiap sem, silalah. aku ni, tak adalah rajin sangat buka buku teks, selalu depends pada slide & manual....oh btw, google.com turut membantu (especially quiz online) --kantoiiii. semuanya bergantung pada lecturer, kalau lecturer kata slide dia pun dah ok, gunalah. manual dia ok, gunalah. buku teks lagi bagus, gunalah,belilah, pinjamlah dll lah. secara jujur, tak semua lecturer yang akan bagi slide melainkan kalau lecturer sendiri bagi tahu "sesiapa nak slide saya, sila berjumpa dengan saya" 

dalam uni, kau ada satu sahaja exam yang paling besar, FINAL EXAMINATION pada setiap sem. itu kira bapak segala exam lah. nama pun final, mestilah dah hujung-hujung sem. ada sesetengah program yang ada mid sem examination, masscom  sebagai contoh. biasa ada tests & quiz from lecturer. bergantung kepada lecturer bila beliau nak buat quiz. ada lecturer yang bagi tahu masuk chapter mana untuk quiz & test. ada yang... idk.

untuk assignment, ini semuanya kepada course. setiap course lain assignment kecuali ada subjek yang sama seperti ELC (english), CTU (pendidikan agama Islam), 3rd language, marketing, management, account etc. not all courses have the same subject.
tourism management punya assignement, ada yang buat video, reports, berjalan, research, presentation, nama pun tourism kan... pasal pelancongan, negara-negara seluruh dunia, geography, bajet etc. yang berkaitanlah.

ada assignment memerlukan idea giler seperti gambar di atas. masa ni tengah tolong kawan aku untuk suara (macam cakap dalam hati) untuk projek CSC. thankfully, aku ingat Fynn Jamal recording dalam gobok masa dia dakat kazakhstan 
editing video masam sem 1

i lukis potret uollsss! hahaha.. taklah. ini editing photoshop untuk projek CSC

ini projek sem 2 untuk subjek marketing. kena buat inovasi terhadap satu produk.
so ini kira one of the iklan on my report untuk the new product.

group mates masa sem 1 untuk subjek hospitality. ini kena buat field work
untuk kita oreng punya report

we choose Malacca as our destination. 
at first memang takut untuk projek, lagi pula kena buat sendiri. dulu ada parents tolong, sekarang dengan group sajalah (but sometime ada parents tolong, tak pun bf/gf). lecturer tak kejam, guideline sentiasa disediakan, kalau tak faham juga, pergi jumpa personally or tanya masa kelas. konsep lecturer ni ' nak ilmu lebih, jumpa saya ' 

sedikit nasihat :

hormat lecturers because lecturers can do anything if he/she want you to dismiss/repeat/success. tak ada lecturer yang nak tengok anak didiknya gagal. lecturer will help you if you want to success but not 100%. yang lain usaha sendirilah. tak akan nak lecturer suap aje kau.

hormat seniors. aku bukan cakap untuk bangga diri or what. aku faham ada juniors yang tak kenal seniors, tak kenal tak apa but please janganlah nak jeling-jeling ke nak berlagak-lagak. sekali senior fakulti / kolej kau buat perjumpaan tengah malam buta, masa tu kau pula banyak hal (test, quiz, presentation) kalau kau tak datang, kena report dekat penasihat, naik pula tatatertib. tak ke naya?

kalau ada perjumpaan or events fakulti / kolej, silalah menghadirikan diri. biasa part 1 memang wajib so hadirlah yer. bila part 1 ni memang banyak benda wajib wajib wajib. bertahanlah untuk 4 bulan. tapi ada kebaikannya. especially dapat cuci mata. kan? hihihi :3

masa part 1 memang senang nak dekan sebab subjek tak susah sangat, rajin-rajinlah belajar. pointer kena jaga. jangan ada yang rendah sangat. sebab nanati cgpa kau teruk, haprak gedebusss.bukan nak kata part 1 je boleh dekan, part 2,3,4,5,6,7... pun boleh dekan kalau study bersungguh-sungguh (pesanan untuk aku juga) 
kalau tak dekan janglah gantung diri pula, rezeki masing-masing. yang penting kau faham apa yang belajar dan berjaya untuk tidak dismiss/repeat/failed 
lebih 3 subjek gagal, dismiss.

bercinta, cintalah. jaga diri & study. kalau kau bercinta tapi study kelaut, tak guna. lainlah bf/gf kau tu dah tertulis untuk kau. 

selain daripada assignment, ongoing assignment (macam homework) pun kena jaga. ini dikira markah tambahan. katakan kau ada 0.03 lagi untuk A, ongoing assignment lah yang akan tolong. atau kau perlukan 0.1 untu lulus, maka itulah yang membantu. dalam uni life, 0.025 pun dikira berharga. 

terpanjang pula nasihat...hehehe sorry ^^

nah, sedikit bingkisan semasa di sem 1 & 2

Sem 1 : Tun Ali berbuka puasa bersama

Sem 1: bukan senang masa ni nak dapat makan sedap sebab masih freshie untuk ke pekan AG

Sem 1: buat pertama kalinya satu kelas (bukan semua) naik satu shuttle (van) sama-sama
fyi, dekat lendu ada van a.k.a shuttle sebagai one of the famous 'public' transportation untuk ke mana-mana. beroperas daripada pagi sampai petang. kadang-kadang sampai malam tapi kena call dululah. from monday until friday. weekend pun ada tapi tak banyak & tak selalu, kena call uncle shuttle. 
RM 1 untuk sekali naik. disediakan pas per semester (setiap semester kena beli barulah) harga dia RM100. kira berbaloilah kalau nak beli. bukan senang dapat, kena cepat sebab pass tu macma pisang goreng panas.
Sem 2 : ada dinner untuk belajar dinning ettiquete dekat The Shore, Malacca (The Sky Deli Restaurant)
with a nice view of Malacca

Sem 1:  ini masa final. tak sabar nak cuti sem macam inilah gayanya, hihi

Sem 2: bilik masa dekat Dang Wangi

Sem 2 : tolong cari buku. konon nak feel bertentangan mata dengan jejaka hensem. never happen.


Sem 2: Arabic class (3rd language class)

Sem 1: Majlis Penutupan Minggu Bahasa (part 1 wajib hadir)

Sem 1: itulah bentara, tempat makan yang dikira best di lendu

Sem 2: melepak menunggu kelas di tangga Titanic (KPP3)


  itulah warkah cinta daripada aku. terima kasih sebab sudi baca & scroll sampai bawah untuk tengok gambar saja. (mak redo nak).

p/s : Alhamdulillah. my result is good. tak dekan tapi oklah result tu. hehehe...

CONGRATS kepada yang dah dapat mana-mana  tawaran, yang belum, harap bersabar. 

salam sayang daripada hakak (tuih) hahhaha

ini masa Sem 1. btw, prepare baju untuk dinner faculty/ kolej




No comments:

Post a Comment